Winkelwagen

Framemaat



Er is een gemakkelijke manier om je framemaat vast te stellen, namelijk met het rekensommetje: 0,68 x binnenbeenlengte. 
Hoe vindt je je binnenbeenlengte? Ga op blote voeten, met de voeten ongeveer 15 cm uit elkaar, plat met de rug tegen een muur staan.  
Pak een dik, stevig boek en trek dat stevig in je kruis (met de nadruk op stevig; bij heren loshangende onderdelen gewoon omhoogdrukken, tot aan het schaambeen). Meet nu de afstand van de grond tot aan de bovenkant van het boek. 
Pak dit getal, tik het in op de rekenmachine en vermenigvuldig het met 0.68 
Er komt dan een getal uitrollen en dat is dan je framemaat. 

Helaas maken steeds meer fietsfabrikanten hele grote stappen in hun maten: 45, 50, 55, 60 of zelfs S, M, L. (dat bespaart een hoop productiekosten) en je zult zien dat de framemaat die je met enige moeite hebt uitgerekend waarschijnlijk niet op zo'n cijfer uitkomt en hoogstzeker niet op S, M of L. Daar zit je dan met je knap uitgerekende framemaat van 53,1. 

Gelukkig zijn er nog een paar merken die hun fietsen wel in kleine maatstappen leveren, zoals het amerikaanse Surly. Met hun stapjes van 2 cm kom je dan erg dicht in de buurt. Dus de vrouw of man uit ons voorbeeld (met benodige framemaat 53,1) kan kiezen uit framemaat 52 of 54.

Dan komt het erop aan: zit je graag iets rechterop of juist iets gestrekter? Kies in het eerste geval voor 52, in het tweede geval voor 54. Met een grotere framemaat wordt ook de lengte van de topbuis groter en dus zit je iets gestrekter.

Heb je een fiets op het oog die (bijvoorbeeld) slechts in de confectiematen 46, 50, 55 en 60 te krijgen is, ga dan voor de maat die het dichtst bij de uitkomst van je rekensom ligt. Wil je echter een verende zadelpen, neem dan één maat kleiner.   
Met het (iets) hoger of lager zetten van het zadel kun je toch de juiste stand vinden. 
Je moet echter altijd - als je van je zadel af bent gekomen en met één voet rechts en met de andere links op de grond staat (de fiets dus tussen je benen) minimaal 2 cm ruimte overhouden tussen je kruis en de topbuis van het frame. 
Lukt dat niet, dan zul je te vaak met je "edele delen" in aanraking komen met het "edele metaal" van je fiets en dat gaat héél snel vervelen. In dat geval is de fiets dus echt te groot! 
Als je op het zadel gaat zitten moet je met één pedaal helemaal naar beneden, het been naar dat pedaal net helemaal kunnen strekken als je je voet plat en horizontaal op dat pedaal hebt (niet vals spelen door schuin op je zadel te gaan zitten of je been te overstrekken, en je normale fietsschoenen aanhouden ivm de zooldikte ). 
Moet je om je been zo helemaal te kunnen strekken je zadelpen héél ver (tot op of over de veiligheidsstreep op de zadelpen) uittrekken, dan is je frame echt te klein. 

Nog een manier om snel te controleren of je berekening van de framemaat ongeveer juist is: Pak je je oude fiets (mits je daar goed op rijdt en zit) en meet daarbij de afstand tussen midden bracket (trapas) en de top van de zitbuis. Komt die ongeveer overeen met de uitkomst van je berekening dan zit je goed!

 


Heb je een vreselijke hekel aan boeken en rekenen, en heb je geen andere passende fiets bij de hand, dan helpt het volgende lijstje:
 Je lengte          framemaat
155-165 cm         47-50 cm
165-170 cm         50-52 cm
170-175 cm         52-55 cm
175-180 cm         55-58 cm
180-185 cm         58-61 cm
185-190 cm         61-63 cm
190-195 cm         63-66 cm
195 - 200cm         66 - Maatwerk

Voor kinderen helpt deze lijst:
(5)-6-7(-8) jaar, kledingmaat 122 / 128:                  20 inch
8-9-10(-11) jaar, kledingmaat 134 / 140:                  24 inch
vanaf 11-12 jaar, kledingmaat 146 en groter:         26 inch

Vooral de kleinere kinderen moeten als ze op hun zadel zitten met één voet goed bij de grond kunnen, om zich in onverwachte "noodsituaties" overeind te kunnen houden.